>

Aradığın aslında nedir ki?

Monday, November 6

Atatürk - Cumhuriyet - Ahmet Hamdi Tanpınar - Mikrokredi ve Nobel Barış Ödülü (2)

Hem Atatürk'ten alıntıladığım söz, hem de Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Cumhuriyet'in ilk yıllarında kaleme aldığı cümleleri birleşince günümüzde varolan bir kavramın derinliği benim için arttı. Bu kavram: “mikroekonomi veya mikrokredi”.

Nedir mikrokredi? http://www.tbb.org.tr/turkce/konferans/Mikrofinans.doc adresinde bol bol bilgi bulabilirsiniz, kopyala-yapıştır yapmayacağım. Kısaca özetlemek gerekirse, yine linkini verdiğim siteden aldığım “Çoğu kişiye göre, mikrofinans, çok yoksul ailelerin üretici faaliyetlere girişmelerine veya çok küçük işletmelerini büyütmelerine yardımcı olmak amacıyla onlara çok küçük meblağlarda kredi (mikrokredi) açılması ve verilmesi anlamına gelir.” ifadesi yeterli olur kanısındayım.

Türkiye, mikrokredi ile erken tanıştı ve bu proje ülkemizde çok çabuk meyve verdi. Kadın haber sitesi Uçan Süpürge’den bu konuda detaylı bilgi edinebilirsiniz. Sayfadan bir alıntı yapacağım sadece: “Diyarbakır'da başlatılan mikrokredi projesi kapsamında Diyarbakır'da 3600 kadına toplam 4 milyon 250 YTL verildi. Kredilerden toplam 25 bin kişi yararlanıyor. Diyarbakır'ın Kaynartepe Mahallesi'nde yaşayan Kevser Demir, iki yıl önce umutsuzluk içindeydi. İnşaatlarda çalışan eşi hastalanmış, hiçbir geçim kaynağı kalmamıştı. Demir komşularından mikrokredi projesini öğrendi. İlk aldığı 500 YTL'yle terlik alıp çevresindekilere sattı. Evlerinin girişindeki odunluğu oğlu Zafer'le küçük bir dükkana dönüştürdü. İkinci el raflar buldular. 46 hafta sonunda borcunu bitirdi, bu kez 800 YTL kredi aldı. Şimdi daha fazla terliği ve müşterisi var”

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

 
z_post_title="<$BlogItemTAtatürk - Cumhuriyet - Ahmet Hamdi Tanpınar - Mikrokredi ve Nobel Barış Ödülü (2)t> d="stats_script" type="text/javascript" src="http://metrics.performancing.com/bl.js">